15.1 C
İstanbul
18 Mayıs 2025 Pazar
Ana SayfaHaberlerDünyaAsya'da çarklar yavaşlıyor

Asya’da çarklar yavaşlıyor

Yayın Tarihi:

İlgili Haberler

Erdoğan’dan maaş zammı açıklaması: Emeklileri memnun edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Memurlarımıza zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. Erdoğan, "Vatandaşlarımız gönüllerini ferah tutsun, ekonomi kadrolarımız işinin ehli. Enflasyonu yine tek haneye AK Parti kadrolarının düşüreceğine inansınlar." diye konuştu.

İstanbul’da nargile yasağı devam edecek

İstanbul Valiliği, 2020'de başlayan nargile servisine yönelik yasağın devam edeceğini duyurdu.

Gram altın rekor seviyesini test etti

Gram altın, zirve seviyesi olan 1621 lira seviyesini test ederken, şu dakikalarda 1616 lirada işlem görüyor. Ons altın ise, 4 günlük yükseliş trendini sürdürüyor.

Haziranda en çok çayın fiyatı arttı

Tüketici fiyatları bazında haziranda fiyatı en fazla artan ürün yüzde 14,93 ile çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri, en fazla düşen ise yüzde 6,14 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler oldu.

- Reklam -

Pazartesi günü yapılan iş dünyası anketlerine göre, Çin ve gelişmiş ülkelerdeki durgun talebin bölge ihracatçılarının görünümünü gölgelemesiyle Asya’daki fabrika faaliyetleri haziran ayında düşüş gösterdi.

Asya’nın kırılgan ekonomik toparlanması ivmesini korumakta zorlanırken, imalat faaliyeti Çin’de çok düşük oranda genişlerken, Japonya ve Güney Kore’de daraldı.

İş dünyası anketleri, Çin’in COVID kısıtlamalarının ardından beklenenden daha zayıf toparlanmasının, üreticilerin aynı zamanda agresif ABD ve Avrupa faiz oranı artışlarından kaynaklanan türbülansa hazırlandığı Asya’ya verdiği zararın altını çiziyor.

Reuters’a konuşan Dai-ichi Life Research Institute gelişmekte olan piyasalar baş ekonomisti Toru Nishihama, “Asya’daki fabrikalar için en kötüsü geride kalmış olabilir ancak Çin ekonomisinde güçlü bir toparlanma beklentisinin azalması nedeniyle faaliyetler ivme kaybetmektedir” dedi. Ve ekledi:

“Çin teşvik sağlama konusunda ayak sürüyor. ABD ekonomisi büyük olasılıkla faiz artışlarının acısını hissedecek. Tüm bu faktörler Asyalı üreticileri görünüm konusunda karamsarlığa itiyor.”

- Reklam -

Pazartesi günü yapılan özel ankete göre Çin’in Caixin/S&P Global imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) mayıs ayındaki 50,9 seviyesinden haziran ayında 50,5’e gerileyerek büyümeyi daralmadan ayıran 50 puanlık endeks sınırının üzerinde kaldı.

 Bu rakam, cuma günü açıklanan ve fabrika faaliyetlerindeki düşüşün devam ettiğini gösteren resmi anketle birlikte değerlendirildiğinde, dünyanın 2 numaralı ekonomisinin ikinci çeyrekte ivme kaybettiğine dair kanıtları arttırıyor.

Japonya Satın alma endeksi (PMI) anketine göre, denizaşırı müşterilerden alınan yeni siparişler haziran ayında son dört ayın en hızlı düşüşünü göstererek Çin’den gelen zayıf talebi yansıttı.

 Güney Kore’nin PMI değeri mayıs ayındaki 48,4 seviyesinden haziran ayında 47,8’e gerileyerek Asya ve Avrupa’daki zayıf talep nedeniyle düşüşünü 12’inci aya taşıdı.

- Reklam -

PMI anketleri Tayvan, Vietnam ve Malezya’da da fabrika faaliyetlerinin daraldığını gösteriyor.

Asya ekonomisi büyük ölçüde, ilk çeyrekte büyümenin toparlandığı ancak daha sonra beklentilerin altında kalan Çin ekonomisinin gücüne bağlı.

Çin de dahil olmak üzere Asya ekonomisinin kaderi, agresif parasal sıkılaştırmanın ABD ve Avrupa büyümesi üzerinde de baskı yaratması beklenen dünyanın geri kalanı üzerinde büyük bir etkiye sahip olacak.

Uluslararası Para Fonu (IMF) mayıs ayında yayınladığı tahminlerde, Asya ekonomisinin 2022’deki %3,8’lik genişlemesinin ardından bu yıl %4,6 büyümesini beklediğini belirtti.

- Reklam -

En Son Haberler

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz