15.1 C
İstanbul
18 Mayıs 2025 Pazar
Ana SayfaHaberlerGündemDeprem bölgesindeki kamulaştırmalarla ilgili soru önergesi

Deprem bölgesindeki kamulaştırmalarla ilgili soru önergesi

Yayın Tarihi:

İlgili Haberler

Erdoğan’dan maaş zammı açıklaması: Emeklileri memnun edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Memurlarımıza zamlar gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız." dedi. Erdoğan, "Vatandaşlarımız gönüllerini ferah tutsun, ekonomi kadrolarımız işinin ehli. Enflasyonu yine tek haneye AK Parti kadrolarının düşüreceğine inansınlar." diye konuştu.

İstanbul’da nargile yasağı devam edecek

İstanbul Valiliği, 2020'de başlayan nargile servisine yönelik yasağın devam edeceğini duyurdu.

Gram altın rekor seviyesini test etti

Gram altın, zirve seviyesi olan 1621 lira seviyesini test ederken, şu dakikalarda 1616 lirada işlem görüyor. Ons altın ise, 4 günlük yükseliş trendini sürdürüyor.

Haziranda en çok çayın fiyatı arttı

Tüketici fiyatları bazında haziranda fiyatı en fazla artan ürün yüzde 14,93 ile çay ve diğer demlendirilen içecek çeşitleri, en fazla düşen ise yüzde 6,14 ile yumurta ve yumurta ile ilgili ürünler oldu.

- Reklam -

CHP Hatay Milletvekili Servet Mullaoğlu, Hatay başta olmak üzere deprem bölgelerindeki kamulaştırmalarda yaşanan sorunlarla ilgili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Deprem bölgesinde Hazine’ye ait arazilerin öncelikli olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Mullaoğlu, 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklik yapılması gerektiğini belirtti.

Mullaoğlu, Yılmaz’a şu soruları yöneltti:

“Anayasa’mızın mülkiyet hakkını güvenceye alan 35. maddesine aykırı olduğu değerlendirilen 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde değişiklikler yapma yönünde bir çalışmanız var mıdır?

Hatay ilimizde yeniden kentleşme ve konut alanları planlaması dâhilinde kullanılabilecek Hazine arazisi toplam büyüklüğü ne kadardır?

Depremzede vatandaşlarımızın mülkiyet ve imar haklarının risk altında olduğu endişeleri hakkında düşünceleriniz nelerdir?

- Reklam -

İmar planlarının askıya çıkarılmaması, yurttaşlarımızın planları görme ve itiraz etme haklarının bulunmaması, kısacası bütün hak arama yollarının kapatılmasını hangi hukuki gerekçelerle açıklıyorsunuz?

Deprem bölgesindeki bütün uygulamaları bir bakanlık emrine vermek doğru bir uygulama mıdır?

Deprem bölgelerinde yapılacak kamulaştırmalarda vatandaşın rızasının alınması ve kamulaştırma bedellerinde mağduriyet oluşmaması için bir çalışmanız var mıdır?

Depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyaçlarının acilen giderilmesi gerektiği açıkça ortada olmakla birlikte; plansız, programsız ve hukuksuz bir şekilde yapılaşmaya gitmekle, meydana gelebilecek yeni afetlerde benzer sonuçların ortaya çıkabileceği yorumları hakkında ne düşünüyorsunuz?

- Reklam -

Ülkemizde yaşanan büyük depremler sonrasında daha planlı, altyapısı tamamlanmış, depremlere dayanıklı yeni yaşam alanları ve kentler oluşturmak gerektiği fikrine katılıyor musunuz? 126 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı’nın bu fikirlerle çeliştiği hususunda ne gibi bir açıklamanız vardır?

Deprem bölgelerimizdeki kentleşme planlamalarında tarım ve mera alanları, doğal alanlar ve kıyı alanlarının statülerinin korunması sağlanacak mıdır?

Yapılacak kamulaştırmalarla vatandaşlarımız atasından, dedesinden kalan zeytinlikleri, kıt kanaat geçim sağladıkları arazilerini, aşırı sıcaklarda nefes alabildikleri bahçelerini kaybetme endişelerini giderebilecek ne gibi bir açıklamanız vardır?”

 

- Reklam -

En Son Haberler

CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz